Terug naar overzicht

Verschil padelbal en tennisbal uitgelegd

Verschil padelbal en tennisbal

Verschil padelbal en tennisbal uitgelegd: veel nieuwe padellers stellen zich dit verschil wel eens af. Een begrijpelijk vraagstuk, zeker omdat de padelbal erg veel op de tennisbal lijkt. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen de padelbal en de tennisbal.

Verschil padelbal en tennisbal

Als je de padelbal en de tennisbal naast elkaar legt lijkt er op het eerste oog weinig verschil te zitten tussen een padelbal en een tennisbal. Echter, zit er een wezenlijk verschil tussen de padelbal en de tennisbal. De afmeting en balsnelheid van de padelbal is anders. Het is daarom erg belangrijk dat je daadwerkelijk met padelballen speelt als je aan het padellen bent.

Afmeting padelbal

Een van de verschillen tussen een padelbal en een tennisbal is de afmeting. De padelbal is iets kleiner dan een tennisbal. Een padelbal moet minimaal 6,35 centimeter en mag maximaal 6,77 centimeter hoog zijn. In vergelijking; een tennisbal moet minimaal 6,54 centimeter en mag maximaal 6,86 groot zijn. Een klein verschil van 0,09 centimeter dus

Balsnelheid padelbal

Een padelbal heeft een lagere druk dan een tennisbal. Het gevolg is dat bij het slaan van een padelbal, de padelbal minder vaart mee krijgt en uiteindelijk minder hoog stuitert. Hierdoor gaat padel een stuk trager dan tennis. Dit aspect maakt padel tot een leuke, intensieve en spectaculaire sport.

Welke soorten padelballen zijn er?

Elke padelbal is momenteel nog gasgevuld, terwijl er bij tennis al wel alternatieven bestaan. Binnen tennis bestaan er zowel gasgevulde- als drukloze tennisballen. De gasgevulde ballen worden onder druk (2 bar) opgeslagen in een afgesloten blik. Als je het blik opent dan verliezen de ballen hun druk.

 Het grote voordeel van gasgevulde ballen is dat de padelbal wat comfortabeler en zachter aanvoelt. Doordat het racket langer contact heeft met de padel ontstaat er meer controle. Het is hierdoor gemakkelijker om de bal te sturen. Het nadeel van gasgevulde ballen is dat ze sneller zachter worden en minder goed stuiteren. Om deze reden maken veel trainers gebruikt van drukloze ballen. Merk je dat de padelbal niet meer goed stuitert? Schaf dan nieuwe padelballen aan.

Wat is de beste padelbal?

Er bestaan inmiddels heel veel verschillende padelballen, de ene padelbal is speciaal ontworpen voor training terwijl de andere padelbal speciaal ontworpen is voor wedstrijden. Ons advies; in de regel is elk blik padelballen geschikt om mee te trainen, maak het daarom voor jezelf niet te lastig.

Om toch een goede indruk te krijgen van wat de beste padelbal is kijken we naar de eisen van een padelbal die zijn opgesteld door het bestuurorgaan van Padel. Dat is de IPF: International Padel Federation. Er zijn vastgestelde waarden bepaald waar een padelbal aan moet voldoen zoals: druk, stuiterhoogte, gewicht, kleur, materiaal en afmetingen.

Een van de padelballen die aan deze voorschriften voldoen is de &ERGY Padelbal, onze favoriet! Deze padelbal is speciaal ontwikkeld voor recreatieve spelers en is geschikt voor alle ondergronden. Met deze ‘standaard’ bal zit je altijd goed!

Conclusie

Verschil padelbal en tennisbal: ondanks dat de padelbal veel op de tennisbal lijkt, zijn er weldegelijk verschillen en is het aan te raden om padelballen te kopen als je gaat padellen. De padelbal is iets kleiner dan een tennisbal en heeft een lagere druk. Het gevolg hiervan is dat de padelbal minder hoog opstuitert en het spel trager maakt. Er zijn inmiddels veel verschillende gasgevulde padelballen die in de basis allemaal geschikt zijn om recreatief te padellen. Ons advies en favoriet is de &ERGY padelbal. Deze padelbal voldoet aan alle officiele voorschiften en is geschikt voor alle type ondergronden. Hiermee zit je altijd goed!

Terug naar overzicht