Terug naar overzicht

Welk padel racket kiezen? Wij geven je 5 tips

Padelracket kiezen

Padel – wie kent het inmiddels nog niet – is een aantal jaar geleden overgewaaid vanuit Midden-Amerika en de snelst groeiende sport van Nederland. Er zijn inmiddels dan ook heel veel verschillende rackets te koop. Hoe kies je nou het juiste padel racket? Hoe weet je welk padel racket bij jou past? In dit blog helpen we je graag op weg.

Padelracket kiezen

Tip 1: Padelracket kiezen? Welk padel racket past bij mij?

Bij een padel racket kiezen van een racket zijn er verschillende elementen waar je op moet letten, afhankelijk van je ervaringsniveau, speelstijl en persoonlijke voorkeuren. Zo wil je als gevorderde speler een ander type padel racket dan een beginner. Onderstaand leg ik in een aantal stappen uit waar je op moet letten om te bepalen welk racket bij jou past.

Tip 2: de vorm van padelrackets

Allereerst de vorm van het padel racket. Je kunt hier kiezen uit een rond racket, een druppelvormig racket of een diamantvormig racket. Padel rackets met een ronde vorm hebben het grootste raakpunt, en zijn daarmee ook het meest geschikt voor beginnende spelers. De ‘sweet spot’ (het ideale raakpunt) ligt ongeveer in het midden van het racket en de rackets zijn vooral gericht op controle. Door de gebalanceerde gewichtsverdeling zijn ronde rackets het makkelijkst te hanteren.

Bij een druppelvormig padel racket ligt het raakpunt (de balans) wat hoger, net boven het midden. Dit betekent dat het meeste gewicht bovenaan het racket ligt. Hoe hoger de balans, hoe zwaarder het racket aanvoelt. Ook is de sweet spot kleiner dan bij ronde rackets. Druppelvormige rackets zijn vooral geschikt voor spelers die op zoek zijn naar de balans tussen kracht en controle, over het algemeen spelers met al wat meer padel ervaring.

Diamantvorige padel rackets tenslotte zijn het meest geschikt voor gevorderde spelers. De sweet spot ligt nog boven die van druppelvormige rackets en is het kleinste van alle modellen. Je raakt de bal dus het moeilijkst goed. Omdat het meeste gewicht aan de bovenkant van het racket ligt, hebben deze rackets veel kracht.

De vorm racket die bij jou past hangt dus sterk af van je ervaringsniveau.

Tip 3: de materialen van padelrackets

De materialen waarvan een padel racket gemaakt is, kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het kiezen van het juiste racket. De belangrijkste elementen zijn het frame, het speeloppervlak en de kern van het racket.

Het frame en het speeloppervlak van de meeste rackets zijn gemaakt van carbon of glasvezel, of een combinatie van beide. Glasvezel padel rackets zijn meestal lichter en heel wendbaar, terwijl carbon padel rackets vaak steviger en duurzamer zijn. Het absolute nadeel van glasvezel is dat ze snel kapot gaat. Daarom zou ik je (als je budget het toelaat) altijd adviseren om voor een carbon frame en speeloppervlak te kiezen.

Voor het speeloppervlak kun je nog kiezen in de hardheid en stugheid van het carbon. Naast regulier carbon (1k) kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld 3K, 12K of 18K. Hoe hoger de ‘k’, hoe stugger en harder het oppervlak is. Hogere ‘k’ betekent meer power (en wat minder controle).

De kern van een padel racket is nagenoeg altijd gemaakt van een zacht schuim (polyethyleen) of EVA-rubber, of – ook hier weer – een combinatie van beide. Zacht schuim is relatief veerkrachtig, wat ervoor zorgt dat je de veel controle hebt over de bal. Het nadeel is dat je wat minder power hebt. EVA-rubber is stugger, waardoor je meer power hebt, maar minder controle. EVA gaat langer mee, maar is daarmee wel duurder.

De meeste merken kiezen tegenwoordig voor de kern van het racket een combinatie van schuim en EVA-rubber (EVA-foam). Door te variëren met de verhoudingen tussen de twee materialen, kun je de mate van stugheid kiezen. Hoe stugger (harder) het EVA-foam, hoe harder het racket en hoe meer power je hebt. Aanvallende spelers kiezen daarmee vaak voor harder EVA-foam, en verdedigende spelers voor zachter EVA-foam. Belangrijk om rekening mee te houden dus.

Tip 4: het gewicht van padelrackets

Het gewicht van padel rackets kan enorm verschillen. Doorgaans ligt het gewicht tussen de 340 en 395 gram. Alleen padel rackets voor kinderen kunnen nog lichter zijn. Voor damesrackets ligt het gewicht tussen de 340 en 370 gram. Gemiddeld wordt door dames het meest gekozen voor rackets rond de 360 gram. Voor heren ligt het gewicht wat hoger, omdat ze doorgaans sterkere armen hebben (uitzonderingen daargelaten natuurlijk): tussen de 360 en 390 gram. De meeste heren kiezen voor een racket van ongeveer 370 gram. Maar, ook dit hangt af van je speelstijl.

De vuistregel: met lichte rackets heb je meer controle, met zwaardere padel rackets meer power. Dit betekent dat als je een aanvallende speelstijl hebt, een zwaarder racket beter bij je past. Ben je verdedigende speler? Pak dan een wat lichter, wendbaar padel racket voor meer controle.

Tip 5: Het budget

Hartstikke leuk natuurlijk allemaal, maar hoeveel geld wil je eigenlijk uitgeven aan een padel racket? Dit is een essentiële vraag om jezelf te stellen voor je een padel racket gaat kopen. Er zijn rackets verkrijgbaar in een breed scala aan prijzen, van enkele tientjes tot honderden euro’s. Het is belangrijk om te bedenken hoe vaak je het racket wilt gaan gebruiken en hoeveel je bereid bent te investeren. Als je een beginner bent en nog niet zeker weet of padel iets voor jou is, kan het slim zijn om te beginnen met een goedkoper racket voordat je investeert in een duurdere.

Rackets met een ronde vorm en glasvezel frame en speeloppervlak zijn doorgaans het goedkoopst, maar ook het minst duurzaam. Carbon padel rackets zijn wat duurder, maar gaan aanzienlijk langer mee.

Conclusie

Om te bepalen wat voor jou het juiste padel racket is, moet je rekening houden met diverse factoren. Het is daarom niet te zeggen wat het beste padel racket is. Dat hangt af van je speelstijl, ervaringsniveau en budget.

Welk racket je ook kiest, wij adviseren je om (mits je budget het toe laat) altijd te kiezen voor een carbon racket. Voor beginnende spelers adviseren we je daarbij een ronde vorm (met de balans in het midden), met een gemiddelde hardheid EVA-foam kern en ongeveer 360 gram. Als dame zou je eventueel voor een iets lichter racket kunnen gaan.

Voor mee ervaren spelers adviseren we een druppelvormig model, met een iets hoger gewicht (365-370 gram), 3K carbon speeloppervlak en een gemiddelde hardheid EVA-foam kern. Diamantvormige rackets adviseren we alleen voor zeer ervaren spelers, en dan met een 3k of 12k carbon speeloppervlak en wederom een gemiddelde hardheid EVA-foam kern. Gewicht rond de 380 gram.

Ik hoop dat je met dit blog kunt bepalen wat voor jou het juiste padel racket is.

Padelracket kopen?

Wil je na het lezen van dit blog een padel racket kopen die bij jou past?

Padel racket kopen? Klik hier

Terug naar overzicht