Terug naar overzicht

Padel racket met ronde vorm – waar moet ik op letten?


Ben je van plan om nieuw padel racket te kopen? En twijfel je nog of een rond padel racket wat voor jou is? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van een rond padel racket zodat je alle ingrediënten hebt om een juiste keuze te maken.

Kenmerken rond padel racket

Een rond padel racket heeft een aantal voordelen ten opzichte van de andere twee racketvormen (druppelvorm en diamantvorm). Het belangrijkste voordeel van een rond padel racket is de grote sweetspot. Dit is het gedeelte op het racketblad waarin je de bal ‘goed’ kan raken. In vergelijking met de druppel- en diamant racketvorm is de sweetspot bij de ronde vorm het grootste. Dit zorgt ervoor dat je meer controle en precisie hebt bij het slaan van de bal. Ideaal als je nog niet zo ervaren bent. Een ander voordeel van de ronde racketvorm is de lage balans van het racket. Doordat de balans vaak rondom het handvat ligt voelt het racket licht aan en is het gemakkelijker te hanteren. Daarnaast zorgt de lage balans voor een mindere belasting aan de pols en de elleboog. Erg fijn als dit je kwetsbare plekken zijn. Met dit type racketvorm kies je echt voor controle en precisie. Wie wilt dat nou niet?

Doelgroep

Het padel racket met een ronde racketvorm is ideaal voor beginners. Dat wordt veroorzaakt door de grote sweetspot waardoor het gemakkelijk is om te bal goed te raken. Hierdoor ontstaan er langere rally’s en maak je minder fouten. Ook is het als beginner erg fijn als je gemakkelijk het racket kan bewegen. Ideaal toch?

Het komt ook wel eens voor dat de ervaren padelspeler gebruik maakt van dit soort racket. Vaak zijn deze rackets gemaakt van extra stug materiaal of is het gewicht verhoogd waardoor het racket alsnog zorgt voor voldoende power. 

Gewicht

Over het algemeen valt een rond padel racket onder de ‘lichtere rackets’. Ze hebben een maximaal gewicht van 350 gram. Dit komt omdat deze racketvorm vooral bedoeld is voor de beginnende padelspeler. Hoe lichter het gewicht is, hoe eenvoudiger het is om het racket te bewegen. Dit is ideaal als je techniek nog niet optimaal is. Daarnaast vermindert het lage gewicht het risico op polsblessures.

Materiaal

Wat ons betreft de meest belangrijke eigenschap; het materiaal. De keuze is simpel: een padel racket is gemaakt van glasvezel, carbon of kurk. Ook komt het voor dat er een combinatie van glasvezel en carbon is gemaakt. Zo bestaan er padel rackets waarbij het racketblad gemaakt is van carbon terwijl de rand van het padel racket gemaakt is van glasvezel.

Ons advies is om altijd een padel racket te kopen dat gemaakt is van carbon. Een padel racket dat gemaakt van carbon is gemaakt is wellicht iets prijziger maar gaat aanzienlijk mee. Het is de investering waard. Carbon is stevig materiaal (wordt bijvoorbeeld gebruikt in F1 auto’s) en gaat aanzienlijk langer mee dan glasvezel rackets. Dat komt omdat carbon is gemaakt van koolstofvezels, terwijl glasvezel gemaakt is van vezels van glas. Glas is minder sterk dan koolstof en is daardoor veel goedkoper. Tegenwoordig worden steeds meer padel rackets gemaakt van carbon zodat deze langer meegaan. Daarnaast bestaan er nog padel rackets gemaakt van kurk. Een onwijs mooi duurzaam (en helaas nog prijzig) alternatief!

Maar zijn er dan ook nadelen? Ja! Een ronde racketvorm heeft in verhouding tot de andere racketvormen minder power. Dus, als je een aanvallende speler bent en met veel power speelt is dit niet jouw type racketvorm.

Conclusie

De ronde racketvorm is uitermate geschikt voor de beginnende padelspeler – of de padelspeler op leeftijd. Dit komt door de grote sweetspot; het gebied op het racketblad waar je de bal ‘goed’ kan raken. Dit zorgt ervoor dat je met veel controle- en precisie kan spelen. De lage balans en het lage gewicht maakt het eenvoudig om het racket te bewegen en vermindert de kans op blessures. Ideaal als je techniek nog wat achterblijft. Mocht je overwegen om een rond padel racket te kopen dan adviseren wij je sterk om een racket te kopen dat gemaakt is van carbon. Carbon is weliswaar iets duurder, maar gaat aanzienlijk langer mee dan glasvezel. Het is de investering meer dan waard! Mocht je al langer spelen en een aanvallende speelstijl hebben, dan raden we aan om een druppel- of diamant racketvorm te kiezen.

De 5 voordelen

  • Ideaal voor de beginnende padelspeler
  • Grote sweetspot (makkelijk om de bal goed te raken)
  • Veel comfort tijdens het spelen
  • Beperkt het risico op (pols) blessures


De 2 nadelen

  • Niet geschikt voor een aanvallende speelstijl
  • Minder power


Padel racket kopen? Klik hier

Terug naar overzicht