Padel racket voor beginners
In deze blog:
Padel racket voor beginners
Padel racket voor beginners, waar moet je op letten? Tegenwoordig is er heel veel aanbod waardoor het lastig is om een keuze te maken. Geen zorgen, in dit artikel helpen we jou op weg door een overzicht te geven van de belangrijkste kenmerken en adviseren we waar een padel racket voor beginner aan moet voldoen.
Padel racket voor beginners: kenmerken van het padel racket
De belangrijkste kenmerken van het padel racket zijn de vorm, het gewicht en het materiaal.
De vorm
De vorm van het padel racket bepaalt grotendeels waar de balans van het racket ligt en hoe groot de sweetspot is, dit is het gebied op het racketblad waarmee je de bal optimaal raakt. Er bestaan drie verschillende racketvormen: een rond, een druppel en een diamand vorm.
Om maar met de deur in huis te vallen: als je op zoek bent naar een padel racket voor een beginner raden we je altijd een rond padel racket aan. Een rond padel racket heeft namelijk de grootste sweetspot. Dit is een erg belangrijke eigenschap want als beginnende padelspeler zul je bal minder vaak goed raken. Daarnaast zit de balans van het ronde padel racket rondom het handvat. Hierdoor voelt het racket lichter aan dan andere racketvormen, ondanks dat het gewicht niet per se lager hoeft te zijn. Daarnaast minimaliseert deze racketvorm de kans op (pols) blessures. De balans bij het handvat in combinatie met de grote sweetspot maakt het racket erg wendbaar. Ideaal voor de beginnende padelspeler!
Rackets met een druppelvorm hebben een kleinere sweetspot dan de ronde vorm maar een grote sweetspot dan een diamandvormig racket. Daarnaast ligt de balans in het midden van het racket, waardoor dit type racketvorm de ideale balans heeft tussen power en controle. Deze racketvorm is daarom het meest geschikt voor spelers met enige (racket)sport ervaring en komt het meeste vorm.
Tenslotte is er nog een diamandvormig racket. Dit type racketvorm is geschikt voor de padelspeler met veel ervaring die ervan houdt om met power te spelen. De sweetspot van deze racketvorm is het kleinst waardoor het lastig is om de bal goed te raken. Echter, als je de bal goed raakt dan krijgt de bal gelijk veel power. De balans licht in de top van het racket. Hoe hoger de balans zit, hoe meer power je een padel bal mee kan geven. Echter, ook hoe minder controle je hebt.
Onze tip bij het kopen van een padel racket: geef het padel racket een hand, steek het racket voor je uit en voel/kijk waar de balans zit. Als het racket gelijk naar beneden gaat dan ligt de balans dus bovenin het racket.
Gewicht
Het gewicht is ook een belangrijk kenmerk van het racket. Hoe lichter het racket, hoe eenvoudiger het is om snelle bewegingen te maken. Dit is handig als je techniek nog niet optimaal is of als je een correctie moet maken. Daarnaast zorgt een lichter racket in het algemeen voor minder (pols) blessures. Hoe zwaarder het racket, hoe meer power de padel bal krijgt. Meer power is vooral wenselijk voor wedstrijdspelers of spelers met veel ervaring.
In de regel ligt het gewicht van een padel racket tussen de 340 en 400 gram. We spreken van een licht racket als het gewicht maximaal 350 gram is en van een zwaar racket als het gewicht meer dan 370 gram is. Als beginnende padelspeler, of padelspeler op leeftijd, raden we je aan om een licht racket te kopen.
Materiaal
Het belangrijkste kenmerk van een padel racket; het materiaal. Een padel racket is gemaakt van glasvezel of van carbon. Ook komt het voor dat er een combinatie van glasvezel en carbon is gemaakt. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat het racketblad gemaakt is van carbon terwijl de rand van het padel racket gemaakt is van glasvezel.
Er zitten grote verschil tussen beide materialen: glasvezel, ook wel fiberglass genoemd, is een vezel van glas. Door dunne vezels op elkaar te persen ontstaat glasvezel. Glasvezel is goedkoper en veel minder sterk dan carbon. Het is daarom logisch te verklaren dat padel rackets die gemaakt zijn van glasvezel veel minder lang meegaan dan carbon padel rackets en lager geprijsd zijn. Tegenwoordig worden steeds meer padel rackets gemaakt van carbon zodat deze langer meegaan.
Carbon bestaat uit extreem dunne geperste koolstofvezels. Het staat bekend om sterk materiaal: geen wonder ook dat het gebruikt wordt in F1 auto’s en fietsen. Omdat carbon erg sterk is gaan de padel rackets langer mee dan glasvezel rackets,
Ons advies is om altijd een padel racket voor beginner te kopen die gemaakt is van carbon. Door het carbon is het racket robuuster, beter bestand tegen padelwand en gaat het racket aanzienlijk langer mee.
Conclusie: Padel racket voor beginners
Als je op zoek bent naar een padel racket voor een beginner moet je op de volgende drie kenmerken letten: de vorm, het gewicht en het materiaal. Voor de beginnende padelspeler raden we altijd een ronde racketvorm aan. Door de grote sweetspot en balans rondom het handvat is gemakkelijk om het racket snel te bewegen, ideaal als je techniek nog niet optimaal is. Daarnaast geeft deze racketvorm de meeste controle en de minste kans op blessures.
We raden ook aan om goed op het gewicht te letten; voor de beginnende padelspeler maximaal 350 gram. Hoe lichter het gewicht hoe meer controle. Tenslotte adviseren we je om altijd een padel racket te kopen die gemaakt is van carbon. Carbon is misschien iets duurder dan glasvezel maar is veel robuuster en daardoor beter bestand tegen de padelwand. Hierdoor gaat het padel racket aanzienlijk langer mee dan glasvezel rackets, dat wil ook jij toch? We hopen dat we met deze blog Padel racket voor beginners jou goed op weg hebben kunnen helpen.