Terug naar overzicht

Padel racket met druppelvorm – waar moet ik op letten?


Ben je op zoek naar een nieuw padel racket? En twijfel je nog of een padel racket met druppelvorm wat voor jou is? In dit artikel bespreken we de voor-en nadelen van de druppelvorm zodat je een goede keuze kan maken

Padelracket met druppelvorm

Kenmerken padel racket met druppelvorm

Een padel racket met druppelvorm, ook wel traanvormig genoemd, heeft een aantal voordelen ten opzichte van de andere twee racketvormen (ronde vorm en diamantvorm). Het belangrijkste voordeel van de druppelvorm is dat het de ideale eigenschappen van de ronde vorm en de diamantvorm combineert. Een padel racket met druppelvorm bestaat uit 50% controle en 50% power en is daarmee de ideale mix van controle en power. De sweetspot, het gedeelte van het racketblad waarin je de bal ‘goed’ kan raken, ligt relatief hoog in het racket. Daarnaast is de sweetspot kleiner dan bij een ronde vorm, dus is het fijn als je al over enige techniek beschikt. Als je de bal raakt zul je merken dat je voldoende power kan geven terwijl je voldoende controle behoud. Een ander voordeel van de druppelvorm is balans van het racket. Deze is uitgebalanceerd in het midden van het racket waardoor het racket niet zwaar aan zal voelen. Het zorgt daarnaast voor voldoende wendbaarheid

Doelgroep

Het padel racket met druppelvorm is ideaal voor gemiddelde tot ervaren spelers. Dit komt omdat de sweetspot van het racket wat kleiner is dan bij de ronde racketvorm, waardoor het lastiger is om de bal ‘goed’ te raken. Als je de bal echter goed raakt, geeft dit type racketvorm veel power terwijl er voldoende controle overblijft. Ideaal als je al wat ervaring hebt in racketsporten! Door de goede mix van controle en power is dit type racketvorm erg populair.

Gewicht

Een padel racket met druppelvorm heeft vaak een minimaal gewicht van 350 tot maximaal 365 gram. Het valt daarmee onder de ‘gemiddelde tot zwaardere rackets’. Dit type racketvorm heeft naast controle ook de eigenschap om veel power te geven waardoor het gewicht wel iets hoger moet liggen. Padel rackets met een licht gewicht bestaan vaak uit een ronde vorm. Dit type racketvorm is bedoelt voor beginners en geeft controle.

Materiaal

Materiaal; dit vinden wij de meest belangrijke eigenschap van een padel racket. De keuze is eenvoudig: een padel racket is gemaakt van glasvezel, carbon of kurk. Ook komt het voor dat er een combinatie van glasvezel en carbon is gemaakt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het racketblad gemaakt is van carbon terwijl de rand gemaakt is van glasvezel.

Wij adviseren om altijd een padel racket te kopen dat gemaakt is van carbon. Een carbon padel racket is misschien €10 tot €20 duurder maar gaat aanzienlijk langer mee dan een glasvezel racket. Wat ons betreft is het de investering meer dan waard. De reden dat carbon langer mee gaat is dat carbon een steviger materiaal is dan glasvezel. Om je een voorbeeld te geven: carbon wordt gebruikt in formule 1 auto’s. Carbon bestaat uit koolstofvezels terwijl glasvezels, de naam zegt het al, gemaakt is van vezels van glas. Er worden tegenwoordig steeds meer padel rackets gemaakt van carbon omdat leveranciers en padelmerken merken dat rackets dan langer meegaan en klanten tevredener zijn.

Zijn er ook nadelen aan een padel racket met druppelvorm? Ja! Een druppelvormig padel racket geeft de ideale combinatie van controle en power. Echter, is het wel verstandig dat je enige racketsport ervaring hebt voordat je dit type racketvorm gebruikt. Als beginnende padeller kan het lastig zijn om met een druppelvorm racket te spelen, daarom adviseren wij in dat geval met een ronde vorm te spelen. Mocht je daarentegen een ervaren padeller zijn en een aanvallende speelstijl hebben, dan raden wij de diamant racketvorm aan. Met dit type racketvorm heb je de meeste power.

Conclusie

De druppelvorm biedt de ideale mix tussen control en power. Het is daarmee uitermate geschikt voor de gemiddelde tot ervaren padelspeler. De sweetspot ligt wat hoger in het racket en is kleiner dan bijvoorbeeld een ronde racketvorm. Dit zorgt ervoor, dat wanneer je de bal raakt, je met veel power en controle kan spelen. Doordat de balans in het midden van het racket ligt blijft het racket voldoende wendbaar, ideaal als je snel moet reageren. Mocht je overwegen om een padel racket met druppelvorm te kopen dan adviseren wij je sterk om een racket te kopen dat gemaakt is van carbon. Carbon is misschien €10 tot €20 duurder, maar is robuuster materiaal en gaat daardoor aanzienlijk langer mee dan bijvoorbeeld glasvezel. Daarmee vinden wij het de investering meer dan waard!

De 5 voordelen

  • Ideaal voor de gemiddelde tot ervaren padelspeler
  • Ideale combinatie tussen controle en power
  • Relatief hoge sweetspot (makkelijk om met vaart te spelen)
  • Voldoende wendbaar
  • Voelt niet zwaar aan


De 2 nadelen

  • Niet geschikt voor de beginnende padelspeler
  • Niet geschikt voor een hele aanvallende speelstijl


Padel racket kopen? Klik hier

Terug naar overzicht