Kun je een padel racket repareren?
In deze blog:
Kun je een padel racket repareren?
Kun je een padel racket repareren? Heb jij recent een padel racket gekocht en is deze beschadigd? Of is jouw padel racket gebroken en vraag jij je af of je padel racket kan repareren? In dit artikel geven we hier antwoord op. We nemen je mee in de meest voorkomende oorzaken van een beschadiging of breuk en geven tips hoe je de levensduur van jouw padel racket kan verlengen.
Kun je een padel racket repareren? Nee!
Kun je een padel racket repareren? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; nee. Er bestaan simpelweg nog geen mogelijkheden om een padel racket te repareren. Maar niet getreurd; je kan wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om te zorgen dat jouw padel racket zolang mogelijk mee gaat. Voordat we je daar meer over vertellen informeren we je eerst over waar een padel racket uit bestaat en wat de meest voorkomende oorzaken zijn van breuken of beschadigingen
De onderdelen van een padel racket
Een padel racket lijkt te bestaan uit één groot deel, maar in feite bestaat het uit drie verschillende onderdelen:
- Het frame: dit is de buitenkant van het padel racket wat direct contact maakt met de bal. Daarnaast is dit ook het meest fragiele gebied omdat het in contact komt met de grond en muur
- De core: dit is de binnenkant van het racketblad. Dit gebied is gemaakt van EVA rubber of FOAM. EVA rubber is hard, minder flexibel en geeft daardoor kracht aan een bal. Het voordeel van EVA rubber is de langere levensduur en de controle. FOAM daarentegen is zacht, geeft minder controle maar heeft veel meer elasticiteit dus geeft meer kracht en snelheid aan de bal. Dit houdt wel in dat FOAM minder robuust is en minder lang mee gaat.
- De grip: met dit gedeelte van het padel racket hou je het padel racket vast. De grip bestaat vaak uit rubber, wat zorgt voor stroefheid, waardoor het racket niet gemakkelijk uit je hand schiet.
De meest voorkomende oorzaken van breuken of beschadigingen
De meeste breuken en beschadigingen ontstaan door het raken van de grond of de wand. Het is daarom raadzaam om extra voorzichtig te zijn als de bal hiervan in de buurt komt. Eerlijk is eerlijk; vanaf een bepaald niveau is het raken van de grond of de muur onvermijdelijk.
Wat daarnaast een veelvoorkomende oorzaak is van beschadigingen is wanneer je het racket van je medespeler raakt. Bij padel sta je vaak als tweetal aan het net waarbij de tegenspeler de bal langs of over je heen probeert te spelen. Het komt vaak voor dat, als een bal door het midden wordt geslagen, beide spelers voor de bal gaan waardoor de rackets elkaar aanraken. Je kan dit verminderen door vooraf met je partner afspraken te maken wie het midden dekt.
Onze tips om de levensduur van je padel racket te verlengen
Nu je weet waar een padel racket uit bestaat en wat de meest voorkomende oorzaken van beschadigingen zijn is het tijd om onze tips met je te delen. Een padel racket gaat simpelweg minder lang mee dan een tennisracket. Toch hebben wij een aantal tips waardoor de levensduur van je padel racket kan verlengen:
Tip 1: kies het juiste materiaal
Onze belangrijkste tip: kies voor carbon als materiaal voor je padel racket. Wij vinden de robuustheid van een racketblad enorm belangrijk en raden daarom altijd aan om een padel racket te kiezen dat gemaakt is van carbon.
Carbon is het sterkste materiaal van de drie (carbon, glasvezel en kurk) en wordt bijvoorbeeld gebruikt in de F1. Het bestaat uit geperste koolstofvezels, welke sterker zijn dan vezels van glas. Om deze reden gaat een carbon racket aanzienlijk langer mee dan een glasvezel racket. Een carbon padel racket kost misschien €10 tot €20 meer maar gaat langer mee en daarmee is het de investering meer dan waard. Er worden tegenwoordig steeds meer padel rackets gemaakt van carbon omdat leveranciers en padelmerken merken dat rackets dan langer meegaan en klanten tevredener zijn.
Tip 2: gebruik een beschermstrip
Een andere tip om de levensduur van een padel racket te verlengen is om gebruik te maken van een beschermstrip, ook wel protectiestrip genoemd. Een beschermstrip is vaak gemaakt van kunststof en is eenvoudig over de bovenkant van jouw racket te plakken. Deze zelfklevende strip zorgt ervoor dat je minder kwetsbaar bent als je in aanraking komt met de muur. Een beschermstrip kost vaak minder dan 10 euro is o.a. hier te bestellen.
Tip 3: berg je padel racket veilig op in een padeltas of rackethoes
Wat ons betreft een no-brainer; het opbergen van je padel racket is een padeltas of een rackethoes. Toch zien we geregeld dat padel rackets ergens los slingerend langs een padelbaan liggen. Een padeltas of rackethoes zorgt ervoor dat je padel racket beter beschermd is invloeden van buitenaf.
Tip 4: vermijd extreme temperaturen
De binnenkant van het rackblad is gemaakt van rubber of schuim. Beide materialen vinden het niet prettig als deze worden blootgesteld aan extreem hoge of lagere temperaturen. Zeker niet als dit voor een langere periode geldt. Zorg er daarom voor dat je je padel racket rond kamertemperatuur opslaat. Daarnaast is het raadzaam om in de zomer, als je klaar bent met spelen, je racket uit de zon te halen. Door de hitte kan het materiaal poreuzer worden.
Tip 5: droog je racket af als je in de regen gespeeld hebt
Onze laatste en misschien wel extreemste tip van allemaal. Maar daardoor niet minder nuttig. Onze tip is simpel; droog je padel racket af als je in de regen gespeeld hebt. Zoals we hierboven beschreven kan de kern van een padel racket uit schuim bestaan. Hoe langer dit in aanraking komt met water des te sneller dit uitgedroogd raakt en hoe minder goed het functioneert. Je kan een padel racket eenvoudig afdrogen met een doek.
Conclusie
We hebben in dit artikel de vraag beantwoord ‘Kun je een padel racket repareren?’. Ondanks dat je een padel racket niet kan repareren zijn er aantal tips om de levensduur van een padel racket te verlengen. De belangrijkste tip is om een padel racket te kopen welke gemaakt is van carbon. Carbon is momenteel het meest sterke materiaal van de drie en zorgt voor een langere levensduur. Het is de investering van 10 tot 20 euro daarmee meer dan waard.
Een eenvoudige maar praktische tip is om daarnaast een beschermstrip of protectiestrip te kopen. Deze zorgt voor wat extra bescherming indien jouw padel racket in contact komt met de wand en de grond.
Daarnaast raden we je aan om een padel racket op kamertemperatuur te bewaren in een rackethoes of padel rugzak. Het materiaal van een padel racket houdt niet van extreme temperaturen daarom is het aan te raden om dit zoveel mogelijk te vermijden.
Tenslotte is het verstandig om je racket met een doek af te drogen als je in de regen gespeeld hebt. De regen trekt in het frame (spons) van je racket waardoor deze extra snel uitdroogt en minder gaat functioneren.